ارتباط با کالا ساخت از طریق واتس اپ
برای شروع مکالمه کلیک کنید
سلام مشاور رایگان خرید در واتس آپ
معمولا در کمتر از چند دقیقه پاسخ دریافت میکنید
واتس اپ کالا ساخت
مشاوره رایگان نیاز دارید ؟
مشاوره رایگان نیاز دارید ؟
Speaker Call A line styled icon from Orion Icon Library.
تماس با کالاساخت
روی شماره کلیک کنید
معمولا در کمتر از چند ثانیه پاسخ دریافت میکنید
محاسبه میلگرد مورد نیاز برای ساختمان

محاسبه میلگرد مورد نیاز برای ساختمان

تاریخ انتشار: 1400/11/27 09:03 | بازدید: 1112

روش محاسبه میلگرد مورد نیاز ساختمان چیست؟

 

 

همانطور که می دانید یک ساختمان بتنی از اجزای مختلفی تشکیل شده است. اجزایی همچون ستون ها، فونداسیون، سقف، پله و مواردی از این دست، که امیدواریم بتوانیم در این مقاله به حد لازم به آن ها بپردازیم.


در وهله اول می خواهیم با هم راجع به فونداسیون صحبت کنیم:

فونداسیون به قسمتی از سازه گفته می شود که وظیفه انتقال نیروی ناشی از وزن سازه به بستر زیری ساختمان را دارد. این بستر می تواند از جنس خاک یا سنگ باشد که این تفاوت جنس باعث تفاوت مدل طراحی و اجزای این بخش از سازه می باشد. طبعاً با تغییر جنس بستر و طراحی فونداسیون، میزان میلگرد مصرفی در این بخش نیز دستخوش تغییر خواهد شد.
همانطور که در مقاله های دیگر در وبلاگ و وب سایت کالاساخت اشاره کردیم، بتن مقاومت مناسبی در مقابل ضربه از خود نشان می دهد. اما در جایی که نیروهای پیچشی و خمشی به سازه وارد شود ضعف بتن موجب تخریب سازه خواهد شد. فلذا نیاز به استفاده از میلگرد تحت الگوهای خاص برای اختلاط با بتن احساس می شود که به کمک آن می آید و این ضعف مخرب را پوشش می دهد.
مهمترین مسئله برای طراحی فونداسیون پس از جنس بستر، نوع کاربری ساختمان می باشد. البته کاربری ساختمان در طراحی کلی سازه نیز تاثیر گذار است. به طور مثال قطعا میلگرد مصرفی و حتی نقشه طراحی شده برای اجرا در ساختمانی که کاربری مسکونی عادی دارد با ساختمانی که قرار است در آینده به عنوان بیمارستان مورد استفاده قرار گیرد هم در فونداسیون (به فرض یکسان بودن بستر هر دو ساختمان) و هم در اجزای دیگر از قبیل پله ها و ستون ها متفاوت است.
اما در حالت عادی و بر طبق قوانین مندرج در آیین نامه ی ساخت و ساز میزان میانگین مصرف آرماتور در فوندانسیون چیزی بین 80 تا 90 کیلوگرم در هر متر مربع می باشد. توجه داشته باشید که مقدار عنوان شده میانگین مصرفی در هر مترمربع و فقط برای فوندانسیون سازه در شرایط عادی می باشد. موارد قانونی و طراحی مختلف از قبیل تراکم، تعداد طبقات، جنس بستر، کاربری ساختمان، جنس متریال مصرفی، کارخانه سازنده ی میلگرد و مواردی از این دست می تواند این وزن میانگین را دستخوش تغییر کند و عدد ذکر شده تنها برای برآورد قیمت حدودی می باشد و قطعاً اتفاقی که در واقعیت خواهد افتاد متفاوت از این اعداد خواهد بود.
البته قطعا نیازی به اشاره نیست که میلگرد لازم برای یک ساختمان یک طبقه در قسمت فوندانسیون متفاوت با میلگرد مورد استفاده برای ساختمان دو طبقه می باشد. زیرا همانطور که گفته شد این بخش وظیفه انتقال وزن متمرکز ساختمان به سطحی گسترده تر را دارد و با بالا رفتن وزن کلی سازه و اضافه شدن طبقات ، طراحی این بخش نیز متفاوت خواهد شد. اجازه بدهید با یک مثال ساده وظیفه این بخش رو توضیح بدهیم. در مناطق برفی برای سر نخوردن روی برف و فرو نرفتن در آن از مکمل هایی برای کف کفش استفاده می شود. کار این ابزار پخش کردن وزن انسان در سطح مقطعی بزرگتر می باشد، تا مانع از تمرکز وزن در نقطه ای کوچک شود. به همین دلیل است که اگر دقت کرده باشید فوندانسیون ساختمان ها مساحتی بیشتر از خود سازه دارد.

میلگرد در فونداسیون

پس از فوندانسیون به ستون ها می رسیم. ستون ها بخش های مهم و کلیدی در ساختمان هستند. در قوانین طراحی و آیین نامه های پیشگیری از زلزله توجه ویژه ای به این بخش ساختمان شده است. تمامی نیرو های پیچشی و خمشی موجود در ساختمان و وزن کلی سازه توسط ستون ها به فوندانسیون منتقل می شود.
با توجه به اسنتاندارد های نقشه کشی و در حالت معمولی بدون در نظر گرفتن کاربری و وزن سخاتمان و تعداد طبقات، برای ستون باید چیزی در حدود 15 تا 20 کیلوگرم آرماتور در هر مترمربع در نظر گرفت.
البته لازم به ذکر است که این مقدار رابطه ی مستقیمی با تعداد طبقات و وزن ساختمان دارد. به همین دلیل است که اگر در پارکینگ های مجتمع های مسکونی پر جمعیت و یا مال های بزرگ به ابعاد ستون های حمال توجه کرده باشید متوجه نسبت ابعاد خیلی بزرگ تر آن ها در مقایسه با ستون های موجود در ساختمان های معمولی می شوید. این تفاوت ابعاد ستون علاوه بر تاثیر گرفتن از وزن خود سازه، رابطه مستقیم با کاربری آن دارد. بدین صورت که در یک ساختمان معمولی تعداد نفرات حاضر در ساختمان در بدترین شرایط به هیچ عنوان قابل مقایسه با تعداد نفراتی که در یک مال و یا مجتمع تجاری حاضر هستند و یا رفت و آمد می کنند نمی باشد.
از این رو دربرآورد قیمت میلگرد مصرفی در ساختمان در بخش ستون ها قطعا باید به مواردی از این دست توجه نمود. مواردی همچون تعداد طبقات، میزان بارهای متمرکز بر سازه در بخش های محتلف اعم از اتاق خواب و یا سرویس بهداشتی و مواردی از این دست که در طراحی و تامین متریال حائز اهمیت هستند.

به مهم ترین بخش های ساختمان اشاره کردیم. پس از آن باید راجع به بخش هایی از قبیل سقف ها صحبت کنیم. ابتدا باید مشخص کرد که در مورد یک ساختمان مسکونی با کاربری معمولی صحبت می کنیم یا ساختمانی در ابعاد بزرگ که به صورت انبوه سازی ساخته شده و یا مجتمع تجاری.
مدل های سقف بسیار زیادی در بازار و طبق استاندارد ها موجود است. از استفاده از قالب های فلزی و آرماتور بندی گرفته تا استفاده از فوم های سقفی، از استفاده از عرشه های فولادی گرفته تا استفاده از تیرچه و بلوک در سقف. هرکدام از این مدل ها مزایا و معایب خود را دارند. به فرض ممکن است شما تصمیم بگیرید از عرشه فولادی در سقف سازه خود استفاده کنید تا وزن سازه را کاهش دهید و در عین حال مقاومت سازه را بالا ببرید. در این حالت قطعا شما می دانید که باید هزینه ای بیشتر از استفاده از میلگرد و یا تیرچه بلوک برای هر سقف در نظر بگیرید. در این حالت با در دست داشتن مساحت هر سقف و با در نظر گرفتن چگالی حدودی 8 گرم بر سانتی متر مکعب به راحتی می توان وزن عرشه فولادی لازم برای هر سقف را به دست آورد.


بگذارید با یک مثال این مورد را توضیحی دهیم:


فرض کنید می خواهید یک سقف مربعی شکل با ابعاد 10 متر را با ورق عرشه فولادی پوشش دهید. در این حالت مساحت این فضا 100 متر مربع می باشد. اگر ضخامت ورق های عرشه فولادی را 0.7 میلی متر در نظر بگیریم می توان گفت:


طول*عرض*ضخامت*چگالی
10*10*0.7*8

در این حالت عدد بدست آمده از فرمول وزن حدودی میزان عرشه فولادی استفاده شده در این سقف را نشان می دهد که عددی در حدود 560 کیلوگرم می باشد. توجه داشته باشید که به دو دلیل عدد فوق حدودی می باشد :

1- در اکثر اجراها به میزان یک قله اورلب برای هر برگ عرشه در نظر گرفته می شود.

2- ممکن است با توجه به تلرانس تولید ضخامت ورق گالوانیزه تولید اندکی بالا تر یا پایین تر از 0.7 میلی متر باشد.

حال فرض می کنیم شما میخواهید یک سقف معمولی متشکل از آرماتور و یا تیرچه بلوک اجرا کنید. جای نگرانی نیست، چون همانند فوندانسیون و ستون ها بسته به کاربری و ابعاد و وزن ساختمان می توان اعداد حدودی بابت وزن میلگرد استفاده شده در هر مترمربع از سازه را محاسبه نمود. بدین ترتیب برای یک ساختمان معمولی بدون در نظر گرفتن کاربری خاصی برای آن و با فرض استفاده از تیرچه در سقف ها، می توان وزنی در حدود 10 تا 15 کیلوگرم در هر متر مربع تیرچه را در نظر گرفت.

 

در پایان و به منظور جمع بندی باید گفت:


اگر شما قصد ساخت یک واحد مسکونی ساده در حاشیه شهر را دارید و یا می خواهید یک مجتمع تجاری پر رفت و آمد در قلب شهر بسازید در وهله اول نیاز است که با کمک مشاوران ساخت و ساز از قوانین موجود در این زمینه که توسط شهرداری وضع شده مطلع شوید. پس از این مرحله نیاز به اقدام برای دریافت مجوزهای لازمه را برای شروع ساخت و ساز دارید. زیرا در این مرحله امکان اعمال اصلاحاتی بر نقشه ها و طرح های شما وجود دارد. گرفتن تمامی مجوز های لازمه بدین معناست که ابعاد و کاربری و اصلاحات نقشه شما به تایید مقام ذی صلاح رسیده است و شما می توانید با اطمینان به برآورد میزان و قیمت تمامی مصالحی که تا پایان ساخت سازه نیاز دارید بپردازید و تمامی اعداد ذکر شده در این مقاله را از عنوان "حدودی" در آورده و به واقعیت نزدیک کنید. البته متاسفانه هنوز در این مرحله هم مانعی پیش پای شما هست که در برآورد قیمت ها ممکن است آزار دهنده باشد و آن هم نوسانات قیمت در بازار داخل ایران است که می تواند ناشی از موارد بسیار زیادی از جمله عوامل تکنیکال و فاندامنتال باشد. اما نگران نباشید. شما می توانید با خیال راحت به ما اعتماد کنید و برای مشاوره در مورد وزن، قیمت، موجودی و یا هر مورد دیگری با کارشناسان فروش ما در تماس باشید و اطمینان داشته باشید که بهترین مشاوره را دریافت خواهید کرد. 

 

"در تمامی مراحل ساخت و ساز کنارتان هستیم"

مشاوره خرید آهن تلگرام

{{ faqs.title }}

محمد شانع پور

1401/06/20 12:23


آیا میشه از میلگرد و عرشه فولادی همزمان استفاده کرد؟

مدیر سایت | 1401/06/20 12:30

با سلام و وقت بخیر خدمت شما دوست عزیز
همان طور که در متن اشاره شد استفاده از عرشه فولادی روشی تقریبا جدید برای اجرای سقف و جایگزین استفاده از تیرچه بلوک و به منظور کاهش وزن کلی ساختمان می باشد. از آن جایی که در اجرای این مدل سقف پس از بتن ریزی و به واسطه الگوهای عرشه قسمت هایی خالی از بتن و در عین حال با مقاومت مناسب به جا می ماند وزن سازه به شکل قابل توجهی کاهش می یابد. نتیجتا استفاده همزمان از این دو متریال موضوعیتی ندارد و منطقی نیست

تماس با کالا ساخت از طریق واتس اپ گالری کالا ساخت همکاری در فروش کالاساخت